Német stílusú táblás játékok

Német stílusú táblás játékok

német stílusú táblás játékok a társasjátékok nagy csoportját alkotják, jellemzően egyszerű szabályokkal, viszonylag rövid játékidővel, érdekes összetevőkkel, kiegészítőkkel. Többségük nem elvont, hanem valamilyen témát dolgoz fel…

Ezeknél a típusoknál az igazán jó partik több gondolkozást és tervezést igényelnek, mint az olyan társasjátékok, mint a Pictionary és Trivial Pursuit, de kevesebbet, mint a stratégiai játékok, mint a sakk vagy a háborús játékok. Széles közönséget vonzanak minden korosztályból, de jellemzően nem fiatal gyerekeket. Kedvelőik alkalmi játékosok, akik családdal vagy barátokkal játszanak, és a komolyabb hobbi játékosok is (egy-egy területre specializálódott játékkedvelők), hasonlóan a magyar casino oldalak látogatóihoz, akik szintén széles körű érdeklődési körrel rendelkeznek, kezdve az egyszerűbb nyerőgépektől a bonyolultabb kártyajátékokig.

Nem minden német stílusú táblás játék német, és nem minden német stílusú játék táblajáték. Éppen ezért számos más nevet ajánlottak ennek a játékfajtának az elnevezésére. Az Eurogame a másik  használatos elnevezés, de még mindig nem pontos helyettesítő jelölés erre stílusra. Mivel a legtöbbnek a dobozán fel van tüntetve a szerző, így szerzői játékoknak (designer games) is nevezik őket. Továbbá családi startégiai és hobbijáték néven is  futnak. Az ebbe az osztályba tartozó könnyebb, rövidebb játékokat bevezető játéknak (gateway games) nevezik, míg a nehezebb fajsúlyú játékok a játszók játékai (gamer’s games).

Története

A német stílusú játékok első képviselői mint pl. az Acquire, a ?60-as években tűntek fel. Irányzattá azonban csak a ?70-es évek végén, ?80-as évek elején kezdett válni Németországban.

Németország sokkal több táblás társasjátékot ad ki egy főre vetítve, mint bármely más ország! Innen az elnevezés. Manapság a jelenség elterjedt más európai országokban is, mint például Franciaországban, Hollandiában, Svédországban. Míg sok játékot más piacokra is értékesítenek, mint az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, ott szűk piacú terméknek számítanak.

Catan telepesei ? amit 1995-ben adtak ki- nyitotta meg az utat világszerte ennek a játéktípusnak az elterjedéséhez. Nem ez volt az első német játék , nem is az első, amely Németországon kívül is tetszést aratott, de mégis sokkal népszerűbb lett, mint bármely ezt megelőző társasjáték. Villámgyorsan több milliót adtak el belőle Németországban és közben pénzt és figyelmet vonzott az egész műfaj számára. Ebben a műfajban az egyik leghíresebb és legsikeresebb követője a Carcassonne volt.

Jellegzetességek

Amennyire általánosságokat mondhatunk egy ilyen szerteágazó színes, sokoldalú műfajról, a német játékok általában sokszereplősek, könnyen tanulhatóak és viszonylag rövid ideig tartanak. Olykor többször is játszanak velük egy alkalommal. Egy bizonyos szintű társalgás jellemzően jelen van egy ilyen játéknál. Szemben azzal a viszonylagos csenddel, amelyet elvárnak némely startégiai játékoknál, mint a sakk vagy Go, vagy az olyan korlátozásokkal, ami a beszédre és cselekvésekre vonatkozik egyes versenyszerű játékoknál pl. contract bridge. A német stílusú játékok sokkal egyszerűbbek, mint a háborús játékok, amelyek a ?70-es ?80-as években élték igazán virágkorukat olyan kiadóktól, mint az SPI és az Avalon Hill. Ennek ellenére mégis jelentős mélysége van ezeknek a játékoknak, különösen némelyiknek a ?játszók játékai? (gamers? games) közül, mint amilyen például a Tigris & Euphrates.

Témák

A német játékok mindig valamilyen téma köré épülnek (nem elvontak, hanem van történetük), tehát inkább Monopoly vagy a Clue fajták, mint Backgammon vagy Go. A témák a szimulációs játékokkal ellentétben gyakran sokkal lazább szövésűek, sokszor csak javasolt keretet adnak a játéknak. Nem szokatlan az sem, hogy megterveznek egy játékot egy bizonyos témával és egy másikkal adják ki, vagy egy játéknak jelentősen eltérő témát adnak az újra kiadásakor. Előfordul, hogy két egymástól teljesen különböző témájú játéknál nagyon hasonló működési elvek érvényesülnek. Akárhogy is, nem jellemzőek a csatározós témák, a játékosok között csak indirekt konfliktus alakul ki, mint amikor pl. egy szűkös forrás megszerzéséért versengenek. Bár gyakran van szimuláció jellegű témájuk, mégsem csak szimulációs játékok, mint sok háborús játék.Téma példák:
Carcassonne Építs középkori tájat a francia város, Carcassonne köré fallal körülvett városokkal, kolostorokkal, utakal és termőföldekkel!
Puerto Rico Puerto Rico szigetének kormányzójaként hozz lérte egy telepet az új világban!

Játékok mindenki számára

Míg sok játékot (különösen a komoly stratégiai játékok közül) azok megszállottjai hobbiszinten űznek, a német típusú játékok nagyrészt mindenkinek megfelelnek társasági játékként. Számos játékfajta arra törekedik, hogy megtartsa a játék társasági szerepét. Ez mostanra általánossá vált. Például, a német játékokhoz nem kell meghatározott számú játékos, mint a sakkhoz, vagy a bridzshez; habár rengeteg játékot pontosan két személyre terveztek, mégis a legtöbbet kettőtől hat játékosig bármennyien játszhatják (hogy hányan a legjobb, az változó). A hat játékost igénylő játékok valahogy ritkák, vagy kiegészítőket is igényelnek, mint a Catan telepesei vagy a Carcassonne. Általában minden játékos saját babérokra tör, nem szövetkezik mással és csapatot sem alakít, ami hasonlít a valódi pénzes játékok világához, ahol a játékosok egyedi stratégiákkal és különböző taktikákkal próbálják meg növelni nyereményeiket, mindig szem előtt tartva a játék társasági és szórakoztató jellegét.

Társasági szerepének megtartása érdekében a játékokban a számok nem fontosak, gyakran tíz alattiak: számolni gyakorlatilag nem kell.

A játékidő fél órától akár több óra is lehet, de nagy átlagban egy órás időtartamúak. Ellentétben az olyan játékokkal, mint a Rizikó vagy Monopoly, amelyekben a játék vége bármeddig nyúlhat, a német-típusú játékok szerkezete megállítja a játékot az előre meghatározott játékidő végén. Például az Amun Re két fordulóból áll, mindegyikben 6-6 fázissal.

Nincs kiütés

Egy másik kiváló sajátossága ezeknek a játékoknak az, hogy nincs kiütés. Az ellenfél megsemmisítése a játék vége előtt egyszerűen nem cél. A legtöbb játékot úgy tervezték, hogy minden játékos addig maradjon a játékban, ameddig csak lehetséges, tehát ritkán lehetünk biztosak a győzelmünkben vagy vesztes pozíciónkban egészen a játék végéig. Néhány mechanika, mint a rejtett pontozás vagy pontozás a játék végén, mind mind a játékosok kiütését kerülik.

Nemzetközi közönségnek tervezték

Ezeket a játékokat nemzetközi közönségnek tervezték, tehát nem szójátékok és általában nem tartalmaznak szöveges részt a szabályon kívül. Nem szokatlan, hogy a Németországon kívül élő játékosok megveszik a német kiadású játékokat és letöltik a játékszabály fordításokat különböző oldalakról, mint a BoardGameGeek. Angol nyelvterületeken gyakran megtalálható a játékok angol kiadása is az ilyen jellegű boltokban, de mivel a legtöbbet USA-ban adják ki, így általában drágábbak, mint az eredeti német kiadások más országokban. Néhány kiadó már eleve több nyelven adja ki a játékészabályokat és az esetleges játékelemeket, pl. az Ursuppe játékszabálya és kártyái németül és angolul is megtalálhatók a dobozban; a Khronos szabálya francia, angol és német nyelven. Ez azért nem gyakori, mert a játékok kiadásának jogát gyakran másik országból származó kiadók veszik meg, és nem áll érdekükben.

A játékok mechanikája

A gyakran újító játékmenetek széles skáláját megtalálhatjuk, míg a megszokott mechanikákat, mint a kockadobás és lépést, elfoglalást, ütés-váltást nem. Ha a játéknak van táblája, akkor a tábla általában inkább szabálytalan, minthogy egységes vagy szimmetrikus lenne (inkább Rizikó, mint sakk vagy Scrabble); a tábla gyakorta véletlenszerű (mint a Catan telepeseiben) vagy pedig a részei véletlenszerűek (mint a Tikal). Néhány játéktábla csupán emlékeztető jellegű vagy rendszerező, és a játék menetében működik közre, mint a Cribbage tábla; példák erre a Puerto Rico és a Firenze hercegei. A véletlenszerű elemek gyakoriak, de általában nem uralják a játékot. Míg a szabályok az egyszerűségig könnyűek, mégis elmélyült játékot ígérnek, ami általában megfontolást, tervezést, taktikaváltást kíván a játék során és gyakran sakk– vagy backgammon jellegűen, játék kezdetére, -közepére és – végére tagolódik, ami hasonló azon odafigyelést és stratégiai gondolkodást igénylő legjobb nyerőgépes játékokhoz, ahol a játékosoknak előre kell látniuk a következő lépéseket a maximális nyeremény érdekében.

Tervezési minőség

A játékok külalakjára és minőségére különösen ügyelnek. Céljuk, hogy csábítson a játékra, és a birtoklásra is. Gyakran tartalmaz fa alkotórészeket, és általában igényes, művészi munkákról van szó.

Játéktervező mint szerző

Habár a játékhoz nincs köze, a játéktervező nevét gyakran kiemelik a dobozon, vagy legalább a szabálykönyvben. Az elismert tervezők komoly tiszteletnek örvendenek a német játékokért rajongók között. Épp ezért, a név: ?szerzői játékok? (designer games), gyakran fajta-meghatározásként is szolgál.

Játékipar

Tervezők

Reiner Knizia és Bernd Brunnhofer a Deutscher Spiele Preis/ Német Játékdíj kiosztón 2003-ban Essenben, Németországban.

Reiner Knizia a legismertebb a német játékok tervezői közül, 200-nál is több kiadott játékkal. Ismétlődő játékmechanizmusai az aukciók (Ra és Modern Art), lapka lehelyezés (Tigris és Eufrátesz), és bonyolult pontozási szabályok (Samurai). Szintén rengeteg kártyajátékot is tervezett, mint a Lost CitiesSchotten Totten és Blue Moon. Van egy a kooperációs táblajátéka is, a Lord of the Rings.

Klaus Teuber kevés játékot adott ki, amelyikből a legtöbb hihetetlen népszerűségre tett szert. Jópár megnyerte az Év Játéka díjat. A címek között ott van a Catan telepesei és Adel Verpflichtet.

Wolfgang Kramer ? Kniziaval ellentétben ? gyakran dolgozik más tervezőkkel együtt. Néhány legismertebb játéka: El GrandeTikalFirenze hercegeiTorres. Játékaiban gyakran használ ?akciópontos? rendszert és geometrikus elemeket.

Andreas Seyfarth (ManhattanPuerto RicoThurn und Taxis)

Kiadók

Sok sok német cég ad ki társasjátékokat, mint a Hans im Glück és Goldsieber. A német kiadók gyakran próbálnak hasonló játékokból sorozatot létrehozni, mint a Kosmos kétszemélyes játékai, vagy az Alea nagydobozos sorozata.

A játékok angol nyelvű kiadásának jogát általában másik cégeknek adják el. Néhányuk a lehető legkevesebbet próbál változtatni a játékokon, mint a Rio Grande Games. Mások, mint a Mayfair Games, alaposan megváltoztatják a kinézetét is a játéknak, néha még a szabályokat is.

Díjak

A legtekintélyesebb német társasjáték díj a Spiel des Jahres (az Év Játéka). A díj eléggé családcentrikus. A bizottságban, amelyik a díjat odaítéli, inkább a rövidebb, jobban megközelíthető játékok, (mint például a Ticket to Ride és Elfenland) kedveltek. Ezzel ellentétben, a Deutscher Spiele Preis (német játékdíjat) inkább az összetettebb, komoly stratégiát igénylő játékokat illeti, mint például a Puerto Rico. Előfordult azonban már több ízben is, hogy egy játék, mely eléggé rugalmas e tekinetben, megnyerte mindkét díjat.

Hatás

A társasjátékok német típusú műfaja némi hatással volt a nyugati játéktervezői elképzelésekre, sőt, a hatás még mindig érezhető és fokozódik, piaconként eltérő módon és mértékben. A német piacon, ahol a legnépszerűbbek ezek a típusok (a piacvezetők százezreket vagy esetenként akár milliókat is eladnak egy-egy játékból), felmerült az igény arra, hogy új helyeken is megvessék a lábukat, és még precízebb, minőségileg kiváló játékokkal vegyék át a már meglévő játékok helyét. Ennak ellenére még mindig olyan régi kedvencek vezetnek előttük, mint a Monopoly és a Clue. Bebizonyosodni látszik, hogy a német típusú tervezésre való fogékonyság fokozatosan megjelenik az új tömegpiaci termékekben is, az iparág olyan nagyjain keresztül, mint például a Hasbro.

Sok ezekhez kapcsolódó kártyajáték is létezik, hasonló célokkal tervezve. Mégis, mivel a kártyajátékok általában bizonyos szerencsefaktortól függnek a keverés miatt, ezért gyakran könnyedebbnek tartják őket, pedig sok közülük komolyabb tapasztalatot igényel. A leghíresebb német kártyajátékok között meg kell említeni a Bohnanzát, ahol a játékban a kereskedelem, mint új stratégiai elem szerepel.

Xbox Live Arcade tartalmaz népszerű játékokat ebből a műfajból, a Catan 2007 május 13-án került kiadásra, a Carcassonne június 27-én, az Alhambrát 2007 végén adják ki, sőt, pletykák keringenek még a Puerto Ricoról is.

forrás: wikipedia

You may also like
Mah-jong története
A Mah-jong története
Honnan származik a Mah-Jong? Mikor született a Mah-Jong? A Mah-Jong történetének és jelentőségének megértése érdekében ajánlott több forrásból is tájékozódni. ...
Magyar Online Kaszinók
Magyar Online Kaszinók: Legjobb Kaszinók és Bónuszok 2024
Nézz körül a Magyar Online Kaszinók világában Gyorshivatkozások, amelyek a magyar online kaszinók izgalmas világába vezetnek. Fedezd fel a különleges ajánlatokat ...
Legjobb Online Kaszinók
Legjobb Online Kaszinók: Értékelések, Bónuszok és Nyerőgépek
Az Ön adatainak védelme Az online kaszinókban való játék során az elsődleges fontosságú a játékosok személyes adatainak védelme. A legjobb online kaszinók mindent ...
 #StandWithUkraine
#StandWithUkraine
We stand with people of Ukraine.
Russia is not “just” attacking the Ukraine people.
This is a war against democratic values, human rights and peace. We can make impact and help with our donations.
Neon54